Competa

Cómpeta, Andalusië, SpanjeCómpeta ligt op een hoogte van ongeveer 638 m, op ca. 1 uur rijden van het vliegveld van Málaga en is één van de mooiste witte dorpjes van Andalusië.

 

 

Het charmante Andalusische dorp ligt aan de voet van de fraaie berggebieden van Tejeda en Almijara. De amandelen en honing zijn belangrijke typisch lokale producten. Het landschap wordt gekenmerkt door bergen met olijf- en fruitbomen en vele wijngaarden, waar de zoete Málaga-wijn geproduceerd wordt. Het pittoreske dorp ligt aan de Ruta del Sol y Vino (wijnroute) met nauwe, slingerende straatjes, witgekalkte huizen en een mooie dorpskerk. De oudste kerk van het dorp: "La Asunción". werd in 16e eeuw gebouwd in de Baroque-Mudejar stijl en is bijzonder vanwege de mooie beelden. De kerk staat op het belangrijkste plein, de Plaza Almajira met een in tegels weergegeven beeld van de geschiedenis van Cómpeta. Het dorp stamt al van voor de 15e eeuw en ondanks aardbevingen zijn de Moorse invloeden nog duidelijk zichtbaar.

Axarquia

Het kleine (kunstenaars)dorp Cómpeta met slechts ca. 3900 inwoners ligt in het binnenland van de bergachtige streek Axarquia ten noordoosten Málaga en grenst aan een enorm natuurpark (ruim 42.000 hectare). Het voor- en najaar zijn ideale jaargetijden met dagtemperaturen van ca. 20 – 25 graden. Maar ook in de winter zijn de temperaturen nog aangenaam. In deze regio schijnt de zon meer dan 300 dagen per jaar. Het is dan ook een aanrader voor outdoor- en natuurliefhebbers met 9 officiële wandelroutes waaronder de Oude Zijderoute, die naar Granada liep.

Wat is er te doen?

Restaurants en terassen CómpetaEr zijn talloze bars en restaurants die een grote variatie traditioneel spaans eten en tapa’s aanbieden. Het heeft een historisch en een wijnmuseum, barretjes met een oude wijnpers en de beste ham vd streek, mooie gevels, en georganiseerde (wandel)tochten om de plaatselijke flora en fauna beter leren te kennen. Laat u vervoeren met uw camera, poëzie en geschiedenis: geniet van de natuur met sneeuw op de bergen in de winter, de vele wandelpaden met hun bloemen, planten, salamanders en berggeiten maar vergeet vooral niet omhoog te kijken naar La Maroma (ca. 2066 m. hoog) en de adelaars!

 

 

Fiëstas!

Zomers is het feest met als absoluut hoogtepunt Noche del Vino (15 augustus): het oogstfeest ‘Nacht van de Wijn’. Op traditionele wijze worden 's middags op Plaza de la Vendimia druiven gestampt en uiteraard is er genoeg gelegenheid om wijn en lokale hapjes te proeven. Optredens van oa flamencodansers vinden plaats op de diverse podia door het dorp en kunstenaars stellen hun ateliers (vaak hun eigen woningen) open. Er zijn posters beschikbaar, die elk jaar door plaatselijke kunstenaars worden gemaakt. De markt van Cómpeta is op zaterdagochtend en de Feria (kermis) in Cómpeta vindt plaats elk jaar eind juli: drie dagen lang zijn er muziek en dans, schuimfeesten, kermisattracties en vuurwerk.

Noche del Vino, CómpetaVergeet echter ook niet de (katholieke) feesten met processies zoals Feria del Barrio: op de zondag rond 22 januari viert men het feest ter ere van San Sebastián, de patroonheilige van het dorp. Of Semana Santa: tijdens de hele week voor Pasen zijn er processies die s’avonds laat beginnen. Beelden uit de kerk worden door de smalle straatjes van het dorp gedragen onder begeleiding van gezang en kaarslicht. Op Goede Vrijdag wordt de kruisweg nagespeeld: heel indrukwekkend! Deze feesten geven een beeld weer van de invloed van de katholieke kerk op de Spaanse cultuur.

Cómpeta biedt de ontspannen rust van een Andalusisch dorp waar tegelijkertijd ook diverse activiteiten aangeboden worden. Wandelen door de smalle, en soms steile, straatjes van het dorp of in het natuurpark, een bezoekje aan één van de vele restaurantjes en bodega’s of meedoen aan de lokale feesten maken uw vakantie onvergetelijk!

Vakantiehuizen in Cómpeta

Zoekt u een leuk vakantiehuis in Cómpeta, kijk dan op
www.andalusie-vakantiehuizen.nl/competa.

Aanbevolen reisgids voor de stad Malaga

U gaat vast een of meerdere dagen naar Malaga Stad. Wilt u er alles uithalen dan willen wij u speciaal wijzen op deze reisgids. Geschreven en gefotografeerd door twee mensen met hart voor deze stad. Leuk geschreven en zeer informatief. Vergeet deze reisgids niet als u naar Málaga gaat! Bestel hem hier.

 Vakantie aanbieders

Andalusie vakantie - Sunweb

 

Andalusie - Prijsvrij

Vakantie Andalusie - ElizaWasHere

Goedkope Vliegtickets Andalusie - World Ticket Center