Alora

Het typische witte dorp Alora, ligt op een bevoorrechte locatie in de magische Guadalhorce vallei. Het omliggende landschap ligt vol met boomgaarden, geurende citrusbomen en moestuinen. En de glooiende bergen van Sierra de Huma en de Sierra de Aguas vormen het decor. Alora bezit een unieke charme, die tot uiting komt in zijn Arabische kenmerken, de steile hellingen met geplaveide straten en de ruïnes van een prachtig kasteel. Deze domineert vanaf een heuveltop en is hét symbool van de stad. Ontdek snel waarom Alora, Andalusië nog meer een bezoek waard is!

Wat te doen in Alora, Spanje

Alora kasteel en het omliggende platteland Andalusië Spanje.
Het kasteel van Alora en het omliggende platteland

Eigenlijk is alles mooi aan dit traditionele Andalusische dorp. Bewandel de smalle straatjes van het centrum en volg je neus. Je komt dan vanzelf de ene na de andere mooie plek tegen. Loop richting het centrale plein, van waaruit je een prachtig zicht hebt op de indrukwekkende zeventiende-eeuwse kerk La Encarnación. Vanaf hier kun je te voet richting het kasteel wandelen en genieten van een spectaculair panorama over de vallei.

Bezoek op maandag de lokale markt en begeef je tussen de locals die hier vers tropisch fruit, olijven, groenten en kaassoorten (ver)kopen. Vergeet ook vooral niet om meteen een aantal snacks te proeven…

Flamencofestival en Verdiales

Inwoners van Alora zijn op weg naar het Flamecofestival. Alora, Andalusië, Spanje.
Inwoners van Alora zijn op weg naar het Flamecofestival

Het belangrijkste feest van Alora is het jaarlijkse Flamencofestival dat in juni wordt gehouden. Het dorp veranderd dan in een bruisende en kleurrijke oase. Een ander traditioneel evenement is de Romería de la Virgen de las Flores. (Deze wordt ook gevierd in een aantal andere plaatsen). Tijdens dit feest kun je genieten van de traditionele Verdiales. Dit zijn de volksdansen en -liedjes die worden uitgevoerd in de bergdorpen van Málaga. Deelnemers strijden tijdens het festival voor de eer in drie verschillende stijlen. Het is geweldig om een van deze feesten bij te wonen, om helemaal op te kunnen gaan in de plaatselijke cultuur.

Restaurants in Alora, Andalusië

Spaanse revuelta, Andalusië, Spanje.
Spaanse revuelta

De kleurrijke en smaakvolle keuken van Alora kenmerkt zich door traditionele, mediterrane ingrediënten zoals olijven, amandelen en citrusvruchten. Je eet hier een aantal goddelijke lokale gerechten. Waaronder sopa porota (knoflookbouillon met croutons) en revuelta van roerei met lente-uitjes en verse groenten. Restaurants in Alora waar je deze en meer authentieke gerechten als de beste kunt proeven, zijn Taberna el Lagar, el Mirador de Alora, el Urogallo en la Garganta. Eet smakelijk!

De Caminito del Rey

Caminito del Rey; het Koningspad in Andalusië, Spanje.
Caminito del Rey; het Koningspad in Andalusië

Wanneer je in Alora bent kun je er echt niet meer omheen; de beroemde Caminito del Rey. Dit spectaculaire wandelpad tussen steile kliffen, is een van de meest populaire attracties van Andalusië. Het ligt op steenworp afstand van Alora en er dus is er geen excuus meer om dit avontuurlijke pad over te slaan. Boek een tour met gids of ga op eigen houtje naar de ingang, waar je tickets kunt kopen. De ervaring van het bewandelen van de Caminito del Rey, zal je voor altijd bijblijven.

Kortom; dit schilderachtige witte dorp mag niet worden overgeslagen tijdens je vakantie. Het is de ultieme kans om de Andalusische cultuur te proeven in een prachtige omgeving. Bezoek Alora, Andalusië!