Wandelen

De landschappen in het binnenland van Andalusië zijn in één woord adembenemend. En een van de beste manieren om de natuurlijke diversiteit en schoonheid van de regio te ontdekken, is te voet. Wandelen in Andalusië is een feestje; iedere bocht brengt weer iets verrassends en moois met zich mee en de uitzichten zijn fenomenaal. Waar je ook verblijft; wandelroutes en prachtige natuurgebieden zijn nooit ver weg. Wil je ook gaan wandelen in Spanje, Andalusië? Lees dan snel verder voor meer informatie!
De landschappen in het binnenland van Andalusië zijn in één woord adembenemend. En een van de beste manieren om de natuurlijke diversiteit en schoonheid van de regio te ontdekken, is te voet. Wandelen in Andalusië is een feestje; iedere bocht brengt weer iets verrassends en moois met zich mee en de uitzichten zijn fenomenaal. Waar je ook verblijft; wandelroutes en prachtige natuurgebieden zijn nooit ver weg. Wil je ook gaan wandelen in Spanje, Andalusië? Lees dan snel verder voor meer informatie!

Wandelen in Andalusië; talloze routes

Wandelstokken met lunch en rugzak bij bergketen in Sierra Nevada, Spanje, Andalusië.

Het netwerk van wandelpaden (aangegeven met GR, PR en SL) in Andalusië, is uitgebreid en gevarieerd. Je vindt er verschillende moeilijkheidsgraden voor alle soorten wandelaars. Of je nu een expert of een beginner bent, alleen wandelt of in een groep. Bovendien zijn er speciale aangepaste routes voor mensen met een handicap. Op iedere bestemming in Andalusië kun je terecht bij toeristenbureaus. Zij voorzien je graag van routekaarten en informatie over het gebied waar je wilt wandelen. Maak daar gebruik van! Vaak staan er bovendien grote borden met wandelroutes bij de ingang van Natuurparken.

Lees hier meer over de mooiste natuurparken van Andalusië!

Ontdek de mooiste wandelingen

Achter mening van twee mannelijke reizigers die zich op rots bevinden en prachtige bergen bekijken op mooie zonnige dag in Sierra Nevada, Granada, Spanje.
Wandelen in de Sierra Nevada

De wandeling die je gaat maken, is uiteraard afhankelijk van je bestemming. Maar om je vast een enthousiast te maken, hebben we een paar van de mooiste wandelroutes in Andalusië voor je opgezocht:

Senda Litoral de Malaga

Man loopt langs de kust tijdens een zonnige dag. Benen en bezinksel lopen op een stenen pad met op de achtergrond een blauwe lucht met wolken.
Het Kust-pad van Malaga

Ook wel bekend als het Malaga Kust-pad, is de Senda Litoral een route van 160 kilometer, die langs de hele kust van de provincie Malaga loopt. Dit langeafstands-pad verbindt alle bestaande stadspromenades aan de kust met elkaar. Je kunt er voor kiezen om het hele pad te lopen en onderweg op verschillende plekken te overnachten. Maar ook is het mogelijk om de route af te leggen in etappes. Kijk voor meer informatie op www.sendalitoral.es.

De Vereda de La Estrella loop – Sierra Nevada

Prachtig uitzicht vanaf het wandelpad Vereda de la Estrella in het natuurpark van Sierra Nevada.

Wandelen in Andalusië, is in de Sierra Nevada op zijn best. Deze route is vernoemd naar de kopermijn van Estrella; een van de bekendste in dit natuurgebied. Het is een wandeling voor gemiddelde tot gevorderde wandelaars. Kies ervoor om de klassieke ronde te lopen of hier nog een lus aan vast te plakken (22 kilometer). Kronkelend door de diepe vallei en met spectaculaire uitzichten op de imposante bergen, laat dit pad je het mooiste van de Sierra Nevada zien.

Los Escullos naar Cerro Penones – Cabo de Gata

Uitzicht op de kustlijn van Los Escullos en de heuvel Los Frailes in het natuurpark Cabo de Gata-Nijar, provincie Almeria, Andalusië, Spanje.
Uitzicht tijdens de wandeling in Cabo de Gata

Deze wandellus van 23 kilometer ligt in Natuurpark Cabo de Gata, in de provincie Almeria. Tijdens de eerste helft van de route wandel je door met cactussen bezaaide landschappen. Daarna verandert het decor in een verzameling van majestueuze, vulkanische heuvels. Hierna beklim je een verrassend groen en weelderig ravijn, tot aan de op één na hoogste top van het park; de Cerro Penones (488 meter). De uitzichten op de kustlijn veranderen bij elke stap en zijn in één woord oogverblindend.

Boek deze populaire activiteiten naar Cabo de Gata

Van Zahara de la Sierra naar Grazalema

Jonge vrouwentoerist die zich op brug dichtbij kasteeltoren bevinden op wandelpad in het dorp Zahara de la Sierra, Andalusië, Spanje.
Onderweg van Zahara de la Sierra naar Grazalema

Nog zo’n geweldige bestemming om te wandelen in Spanje, Andalusië, is Nationaal Park Zahara de la Sierra. Deze route doorkruist een prachtig deel van het park en slingert langs de oevers van het Zahara El Gastor reservoir. Hierna ga je de bergen in en wandel je tussen steile formaties. Onderweg passeer je een prachtig Moors Kasteel en verschillende spectaculaire uitzichtpunten. De eindbestemming is het schilderachtige dorp Grazalema, die consequent wordt uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Spanje.

GR-7 Traject La Alpujarra

Trekker loopt langs de Poqueira-kloof vanuit Capilera, La Cebadilla genaamd. Regio Las Alpujarras, Granada, Spanje.
Trekker loopt langs de Poqueira kloof vanuit Capilera in de Alpujarras

De GR-7  lange afstandroute doorkruist de charmante landschappen van de Alpujarras van oost naar west. De officiële route loopt van de Cevennen in Frankrijk, tot aan Tarifa in Cadiz. Maar tijdens deze 6-daagse wandeling (die tevens in etappes kan worden uitgevoerd), loop je door het prachtige landschap van Las Alpujarras. Overnacht in verschillende charmante witte steden en dorpen en ervaar de Andalusische cultuur op zijn best. De routes die de dorpen met elkaar verbinden zijn vol afwisseling. Bossen, landbouw, kloven, beekjes en bergen vormen het decor.

Naast bovenstaande wandelingen liggen de mooie routes in Andalusië voor het oprapen. Bovendien kun je ook deelnemen aan tal van toffe georganiseerde wandeltours.

Lees meer over wandelvakanties in Andalusië

Ook wandelen in Andalusië? Kies dan een van deze top routes of stippel er zelf een uit in je favoriete gebied. De mogelijkheden zijn eindeloos…