Fuente de Piedra

Fuente de PiedraFuente de Piedra natuurreservaat beslaat 1.300 hectare. Het is een thuis voor verschillende vogelsoorten, maar de onbetwistbare koning van allemaal is de roze flamingo.

 

 

De vogels zitten op het eiland Senrra, in het midden van de lagune, die 18 kilometer in omtrek meet. De flamingo's komen uit het hele Middellandse-Zeegebied en de Noord-Afrikaanse kust hier naartoe om te broeden.

Fuente de PiedraBijna elk jaar, als er tenminste voldoende water in de lagune staat, verandert het eiland, dat er 's winters verlaten bij ligt, als bij toverslag van kleur. De bruine aardetinten gaan in het voorjaar over in roze, als de volwassen flamingo's arriveren, en later in donkergrijs, als de kleine kuikens geboren worden. De lagune ondergaat een heuse metamorfose.

Fuente de Piedra ligt in het noorden van de provincie Málaga, maar strategisch gezien precies in het midden van Andalusië. Dit betekent dat de volwassen flamingo's, die in de schemering op zoek gaan naar voedsel, in een nacht vliegen naar de Marismas del Odiel Wetlands in de provincie Huelva, of Doñana en de zoutvlakten in de provincie Cádiz kunnen bereiken.

Fuente de Piedra landschapHun enorme vleugels, hun uitstekende richtingsgevoel en hun fenomenale zweefvermogen maken het zeer snelle vogels. Dat betekent dat ze zijn uitgerust met een ongelooflijk vermogen om aan droogte en andere moeilijke situaties te ontkomen, en daar hangt hun kans om te overleven van af.

 

 

Al eeuwen keren de flamingo's trouw jaarlijks naar Fuente de Piedra terug. Elk jaar in maart komen de eerste aan op verkenningstocht, op zoek naar geschikte plaatsen om zich voort te planten. Ze keren terug om hun soortgenoten te laten weten dat de lagune bijna gereed is. Als ze eenmaal in groten getale gearriveerd zijn, begint het paringsritueel tussen de seksen. Dit kan wel dertienduizend flamingokuikens opleveren.

Beste tijd om Fuente de Piedra te bezoeken?

Normaal gesproken is de maand Februari de beste periode om Fuente de Piedra te bezoeken, dit is de paringstijd en er zijn dan veel flamingo's te vinden. Helaas is er dit jaar (2012) door de droogte afgelopen winter niet veel water en daardoor zijn er ook niet veel flamingo's. Toch is het zeker leuk om een bezoek te brengen aan het bezoekerscentrum, waar u ook mooie vogelboeken en boeken met wandelroutes kunt vinden.

Aanbevolen reisgids voor de stad Malaga

U gaat vast een of meerdere dagen naar Malaga Stad. Wilt u er alles uithalen dan willen wij u speciaal wijzen op deze reisgids. Geschreven en gefotografeerd door twee mensen met hart voor deze stad. Leuk geschreven en zeer informatief. Vergeet deze reisgids niet als u naar Málaga gaat! Bestel hem hier.

 Vakantie aanbieders

Andalusie vakantie - Sunweb

 

Andalusie - Prijsvrij

Vakantie Andalusie - ElizaWasHere

Goedkope Vliegtickets Andalusie - World Ticket Center