Setenil de las Bodegas

Setenil de las BodegasSetenil de las Bodegas is een uniek dorpje onder de witte dorpen in Andalusië. Een aanrader om eens naar toe te gaan.

 

 

 

Waarom bijzonder?

Waar de meeste witte dorpen zijn gebouwd op beschermende heuvels of kliffen, is Setenil ontstaan uit een netwerk van grotten in de rotsen boven de Rio Trejo ten noordwesten van Ronda. De verblindend witte huizen lijken uit de rotsen te komen. Sommige van de huizen hebben daken van rotsen of zelfs olijfbomen op het dak. Ook de straten worden soms overdekt door de rotsen. Het is mogelijk een bezoek aan enkele van de originele grotwoningen te brengen.

Setenil de las bodegas, grotwoningenWijn, chorizo, gebak en hamburgers

Het gebied wordt zeker bewoond sinds de twaalfde eeuw, maar waarschijnlijk al vele duizenden jaren langer. De volledige naam Setenil de las Bodegas dateert uit de 15e eeuw, toen de nieuwe christelijke inwoners zich gingen bezighouden met het verbouwen van olijven, amandelen en het aanleggen van wijngaarden. Helaas is van de florerende wijngaarden niet veel meer over, door de phylloxera instecten in 1860, die de wijnstokken aangetast hebben. De wijn die er nu nog geproduceerd wordt is meer voor de bewoners zelf.

Setenil heeft ook een reputatie voor vleesproducten, met name chorizo, worst, en varkensvlees afkomstig van varkens gefokt in de omliggende heuvels. Naast vlees heeft het dorp een reputatie voor het produceren van fijne pasteles, gebak, en de bars en restaurants behoren tot de beste in de regio. Senenil de las Bodegas is vooral ook bekend om de hamburgers gemaakt van chorizo (Masita de chorizo), ooit ontstaan toen een slager uit het dorp teveel chorizo had gemaakt en op het idee kwam hier hamburgers van te maken.

 

 

Setenil de las bodegas, overhangende rotsenWat is er te doen?

Er zijn leuke bars en restaurants in Setenil waar u op een terrasje leuk kunt zitten onder de rotsblokken. Naast de ruïnes van een Moors kasteel is er ook de nabijgelegen kerk van de Encarnación. Verder is het leuk om door de wirwar van stijle straatjes te wandelen.

Combineer uw bezoek

Bent u in de regio van Setenil, dan kunt u uw bezoek combineren met een bezoek aan de ruïnes van het Romeinse Theater in Acinipo of met het leuke oude centrum van Ronda (Ronda la Vieja). Op de weg tussen Setenil en Ronda staat een klein bord aan de oostelijke kant van de weg waar u Bodega Las Monjas treft, een voormalig klooster, die de heerlijke lokale rode wijn Principe Alfonso produceert, vernoemd naar wijlen Principe Alfonso de Hohenlohe.

Aanbevolen reisgids voor de stad Malaga

U gaat vast een of meerdere dagen naar Malaga Stad. Wilt u er alles uithalen dan willen wij u speciaal wijzen op deze reisgids. Geschreven en gefotografeerd door twee mensen met hart voor deze stad. Leuk geschreven en zeer informatief. Vergeet deze reisgids niet als u naar Málaga gaat! Bestel hem hier.

 Vakantie aanbieders

Andalusie vakantie - Sunweb

 

Andalusie - Prijsvrij

Vakantie Andalusie - ElizaWasHere

Goedkope Vliegtickets Andalusie - World Ticket Center