Juzcar, smurfendorp

Júzcar, blauw dorp in SpanjeJúzcar, een blauw dorp in Spanje. Vroeger een onbekend wit bergdorpje, nu een trekpleister voor toeristen.

 

 

 

Waarom is Júzcar blauw geverfd?

Júzcar - SmurfendorpIn het voorjaar van 2011 werd Júzcar geselecteerd door Sony Pictures España om als locatie te dienen voor een internationaal promotie-evenement voor de film van de Smurfen in 3D. Sony wilde het dorp in de zo tipisch blauwe kleur van de Smurfen schilderen.

Alle bewoners van het dorp moesten het er mee eens zijn, om alle witte huizen en gebouwen blauw te laten verven. Er werd over gestemd en het plan werd aangenomen. In mei 2011 werd begonnen met verven en dit duurde ongeveer drie weken, er is 9.000 liter smurfblauwe verf gebruikt.

Júzcar gedenkplaatOp 16 juni 2011 hield Sony het internationale persevenement om hun film te promoten. Tijdens het evenement schonk de directeur van Sony España een gedenkplaat aan het dorp Júzcar, die werd gemonteerd op het dorpsplein onder vermelding van "Júzcar, het eerste Smurfendorp ter wereld" ("Júzcar, el Primer Pueblo Pitufo del Mundo").

 

 

Referendum

Vooraf was besloten het dat het dorp blauw zou blijven tot het einde van die zomer (2011), maar toen de bewoners ontdekten dat het blauwe Smurfenthema zo ongewoon was en dat het veel mensen naar het dorp trok, werd besloten te stemmen over de kleur van de huizen.

In december 2011 werd het referendum gehouden om te bepalen wanneer en óf het dorp zou weer wit geverfd zou worden. De uitslag hiervan was dat werd besloten het dorp tot nader order blauw te houden. Sony heeft inmiddels aangekondigd een tweede Smurfenfilm uit te brengen augustus 2013, "De Smurfen 2". Smurfen worden "Pitufos" genoemd in Spanje.

Traditioneel wit bergdorp

Voorafgaand aan het blauw schilderen was Júzcar een traditioneel wit dorp en ongetwijfeld zal het in de toekomst ook weer wit geschilderd worden. Als typisch Andalusisch wit dorp heeft Júzcar het traditionele aanbod van feesten zoals Paasoptochten tijdens de Goede Week ('Semana Santa'), de jaarlijkse Andalusische Romería in juni, Marktplein Júzcarhet jaarlijkse festival voor hun patroonheilige in augustus, de Maagd van Moclón, en het is ook centraal gelegen voor het bezoeken van vele interessante bezienswaardigheden in Andalusië, zowel op cultureel gebied als voor de natuur.

Op het plein in het dorp staan diverse kraampjes waar u leuke Smurfen spulletjes kunt kopen. Er is ook een VVV-kantoor op het dorpsplein waar u informatie kun vinden over alle lokale festiviteiten.

Hotel Júzcar

Hotel Júzcar

Júzcar heeft uiteraard ook een hotel... en dat is.... BLAUW Ahrrrr..!

 

 

 

 

Video Júzcar

Aanbevolen reisgids voor de stad Malaga

U gaat vast een of meerdere dagen naar Malaga Stad. Wilt u er alles uithalen dan willen wij u speciaal wijzen op deze reisgids. Geschreven en gefotografeerd door twee mensen met hart voor deze stad. Leuk geschreven en zeer informatief. Vergeet deze reisgids niet als u naar Málaga gaat! Bestel hem hier.

 Vakantie aanbieders

Andalusie vakantie - Sunweb

 

Andalusie - Prijsvrij

Vakantie Andalusie - ElizaWasHere

Goedkope Vliegtickets Andalusie - World Ticket Center