Gibraltar

Hoewel het op het zuidelijkste puntje van het Iberisch schiereiland ligt en aan Spanje grenst, horen het schiereiland Gibraltar en Spanje niet bij elkaar. In werkelijkheid is het namelijk Brits gebied. Vooral bekend om de spectaculaire Rots van Gibraltar, herbergt deze toffe bestemming nog veel meer fascinerende bezienswaardigheden. Grotten, tunnels, elegante tuinen en Moorse overblijfselen  liggen er voor het oprapen. Bovendien is de stad doordrenkt van Britse maar ook Spaanse invloeden. Mis niets en lees hier alles wat je moet weten over dit stukje Engeland in Andalusië!
Hoewel het op het zuidelijkste puntje van het Iberisch schiereiland ligt en aan Spanje grenst, horen het schiereiland Gibraltar en Spanje niet bij elkaar. In werkelijkheid is het namelijk Brits gebied. Vooral bekend om de spectaculaire Rots van Gibraltar, herbergt deze toffe bestemming nog veel meer fascinerende bezienswaardigheden. Grotten, tunnels, elegante tuinen en Moorse overblijfselen  liggen er voor het oprapen. Bovendien is de stad doordrenkt van Britse maar ook Spaanse invloeden. Mis niets en lees hier alles wat je moet weten over dit stukje Engeland in Andalusië!

Een stukje geschiedenis

De geschiedenis van Gibraltar beslaat meer dan 2900 jaar. Sinds 1713 is de rots in handen van de Britten, maar daar ging nog heel wat aan vooraf! In de Romeinse tijd werd de rots vereerd, omdat men dacht dat het een van de zuilen van Hercules was. In de middeleeuwen zijn de Moren en de Spanjaarden er wisselend aan de macht geweest.

Uiteindelijk kreeg een vloot van Engelsen en Nederlanders Gibraltar in handen. De Spanjaarden probeerden het schiereiland met uit alle macht terug te krijgen, maar tevergeefs. Een aantal grote zeeslagen bepaalden uiteindelijk het lot van Gibraltar: Bij de Vrede van Utrecht werd het schiereiland afgestaan aan het Verenigd-Koninkrijk.  

Gibraltar bezienswaardigheden

Vanwege zijn rijke geschiedenis liggen de historische bezienswaardigheden voor het oprapen. Maar ook herbergt Gibraltar andere interessante plekken die je zeker eens in je leven bezocht zou moeten hebben:

De Rots van Gibraltar en de “Upper Rock”

De Upper Rock van Gibraltar, Spanje, Andalusië.
Foto vanaf de Upper Rock van Gibraltar

De majestueuze rots van Gibraltar, is met zijn 426 meter hoogte het meest beroemde icoon van het gebied. De rotsformatie biedt tal van fantastische uitkijkpunten en het is bovendien de thuisbasis van de Berberaap; een apensoort uit Noord-Afrika. Ook vindt je er het “Upper Rock Nature Reserve”. Hier kun je tientallen zeldzame plantensoorten bewonderen en prachtige wandelingen maken. Daarnaast heb je nog de Grot van St. Michael: een verzameling van verbluffende, kalkstenen grotten. Stap in de beroemde kabelbaan die je naar boven brengt en laat je betoveren door deze spectaculaire omgeving!

Europapoint

Uitzicht op de Trinity-vuurtoren op Europa Point, in Gibraltar, Spanje en de Middellandse Zee op een bewolkte dag.
De Trinity vuurtoren op Europapoint in Gibraltar

Dit is het meest zuidelijke punt van Gibraltar, aan het einde van de rots. Je kunt vanuit hier Afrika zien liggen op een heldere dag. Europapoint is een vlak gebied met verschillende toffe bezienswaardigheden. Vooral de prachtige vuurtoren, de indrukwekkende moskee, de grote christelijke kapel en de ondergrondse wateropslag zijn must-visits. Ook is er een gezellig restaurant aanwezig waar je lekker kunt uitrusten met een lunch en een drankje.

De Windsor Suspension brug

Indrukwekkend panoramisch uitzicht op de Windsor-hangbrug met de haven van Gibraltar, Andalusië en de baai van Algeciras op de achtergrond.
De spectaculaire WIndsor hangbrug in Gibraltar

Officieel geopend in 2016, is deze 71 meter lange brug een van de Gibraltar bezienswaardigheden die niet mag worden overgeslagen. De Windsor Bridge hangt dramatisch over een 50 meter diepe kloof. Je wordt hier getrakteerd op een spectaculair uitzicht over de stad en de baai van Gibraltar. Daarvoor moet je dus wel eerst even je angst overwinnen…

Het Moorse Kasteel

Uitzicht op Moors kasteel in Gibraltar, Spanje met de Britse vlag.
Het imposante Moorse kasteel van Gibraltar

Dompel jezelf onder in de geschiedenis en bezoek dit prachtige middeleeuws fort, met zijn eeuwenoude poorten, versterkte muren en torens. Het bezit de hoogste toren van elk ander kasteel dat tijdens de islamitische periode op het Iberisch schiereiland is gebouwd. Het fort ligt triomfantelijk op een groene heuvel boven de stad. Zet je beste beentje dus voor en waag je aan de klim!

De Botanische Tuinen

Uitzicht op de botanische tuinen van La Alameda Gibraltar in Gibraltar, Andalusië.
Wandelpad in de botanische tuinen van Gibraltar

De spectaculaire Alameda Botanic Gardens zijn al te bezoeken sinds 1816. Naast tientallen prachtige inheemse bomen en planten zijn hier kanonnen te zien uit de 19e eeuw. Ook vinden er verschillende culturele evenementen plaats in het magische openluchttheater van de tuin. Ga hier zeker naartoe wanneer je wilt ontsnappen aan de drukte van de stad en geniet van een oase van rust…

Dolfijnen

Dolfijnen voor de kust van Gibraltar, Spanje, Andalusië.
Dolfijnen voor de kust van Gibraltar

Gibraltar is over de hele wereld beroemd vanwege zijn enorme populatie wilde dolfijnen, die het hele jaar door aanwezig zijn. Zij bezoeken graag de baai van Gibraltar op zoek naar voedsel. Laat de kans om deze geweldige dieren te ontmoeten niet aan je voorbij gaan. Waag je aan een boottrip om naar ze op zoek te gaan en beleef een unieke ervaring op de wateren van Gibraltar!

Dit zijn de populairste activiteiten in Gibraltar

Main Street; goedkoop shoppen in Gibraltar

Houd jij ook zo van veel en extreem goedkoop shoppen? Dan kan in de hoofdstraat van Gibraltar je geluk niet op. Deze straat trekt namelijk miljoenen bezoekers vanwege de belastingvrije producten die je er kunt kopen. Er zijn honderden winkels om te bekijken, dus maak genoeg tijd voor vrij om te shoppen in Gibraltar. En zorg ervoor dat je nog wat plek over hebt in je koffer…

Georganiseerde excursies naar Gibraltar

Om alle wonderen van de Rots van Gibraltar te ontdekken, kun je het beste een georganiseerde tour boeken. Je wilt immers niets missen van deze unieke plek! Er worden onder andere georganiseerde tours aangeboden naar Gibraltar vanuit Malaga, Torremolinos, Marbella, Fuengirola, Estepona, Sevilla en Cadiz. Kies voor een privétour of een groepstour waarbij je tijdens een volle dag kennis zult maken met alle bovenstaande attracties. Je kunt zelfs een excursie boeken waarbij je een aantal uur de tijd krijgt om te shoppen.

Sta je eerder te popelen om op een dolfijnencruise te gaan? Kies dan voor een van de specifieke georganiseerde dolfijnentours in Gibraltar. Er zijn ook gecombineerde tours. Hierbij ga je zowel dolfijnen én berberapen, nadat je met de kabelbaan omhoog bent gegaan. Win-win dus!

Zo zie je maar: ondanks dat Gibraltar en Spanje officieel niet bij elkaar horen, kun je niet anders dan dit unieke schiereiland te gaan verkennen tijdens je reis door Andalusië. Veel plezier!