In Spanje zijn heel veel lokale feestdagen. Het kan zijn dat er in het ene dorp niets te doen is, terwijl in het naastliggende dorp volop feest wordt gevierd.
Feestdagen Andalusie
- Nieuwjaarsdag - 1 januari
- Driekoningen - 6 januari
- Dia de Andalucía - 28 februari
- Vaderdag - 19 maart
- Goede Vrijdag
- Pasen
- Dag van de Arbeid - 1 mei
- Moederdag - 1e zondag in mei
- Hemelvaartdag
- Pinksteren
- Verjaardag Koning Juan Carlos - 24 juni
- Maria ten Hemel opneming - 15 augustus
- Día de la Hispanidad (feestdag ter ere van Columbus) - 12 oktober
- Allerheiligen - 1 november
- Dag van de Constitutie - 6 december
- Maria Onbevlekte ontvangenis - 8 december
- Eerste Kerstdag - 25 december
De Dia de Andalucia
Tijdens de Dia de Andalucía (de Dag van Andalusië) wordt herdacht dat de regio Andalusië op 28 februari 1980 als autonome regio werd erkend door de regering van Spanje. De dag staat in het teken van de culturele identiteit van Andalusië en is een traditioneel, vooral folkloristisch, evenement. Zoals tijdens veel feestdagen worden in veel dorpen en steden de balkons versiert met de vlag van Andalusië. De scholen zijn gesloten en en de winkels hebben aangepaste openingstijden.
Pasen in Spanje
Pasen wordt heel uitbundig gevierd en heet niet voor niets "Semana Santa" oftewel Heilige week. Processies van uitvoerig versierde praalwagens met Jezus en Maria beelden, groepen mensen (Nazarenos) met puntige-kappen en fanfares, lopen langzaam door de straten, van hun parochiekerk tot aan de kathedraal en terug. Pasen is daarom een geweldige tijd om naar Andalusië te komen, zeker als u kennis wilt maken met een aantal diepgewortelde tradities. Het uitbundig vieren van Semana Santa kan natuurlijk ook precies een reden zijn om juist niet in die periode te komen.
San Isidro
San Isidro is het feest van de boeren, ontstaan door een boer die de armen hielp te overleven en in het jaar 1130 heilig verklaard werd. Tot op heden wordt dit uitbundig gevierd, met prachtige praalwagens, kleurige wapperende jurken, een overvloed aan sherry, tokkelende gitaristen, en vooral ook veel eten.
Romerías
Andalusië is bekend om zijn bedevaarten of "romerías" - zo genoemd omdat de pelgrims traditioneel naar Rome liepen en daardoor bekend werden als "Romeros".
Veel steden vieren hun Romería bij een van de lokale heiligdommen, zoals een kapelletje of zo, net buiten de stad op het platteland. Het is een van de weinige feesten die niet gevierd worden in de stadskern. Het heiligdom is het fysieke en spirituele referentiepunt. Het vertrek van de stad naar het heiligdom is een openbare ceremonie met elementen in een bepaalde volgorde. Ruiters met vlaggen, versierde karren, mannen of vrouwen, tractoren, vrachtwagens en allerlei landbouwvoertuigen. De gemeentelijke band biedt meestal de muziek.